Kraambed

Zorg

De eerste (kraam)week die meestal 8 dagen duurt, helpt de kraamverzorgster jullie thuis. In de zwangerschap komt er meestal iemand van de kraamorganisatie bij jullie thuis om alvast het een en ander uit te leggen. Aan de uren kraamzorg zit een eigen bijdrage vast naast de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar. Als je met een van ons thuis bevalt of in het Radboudumc Nijmegen, zal de kraamverzorgster ons assisteren bij de bevalling. Zij blijft dan dus de eerste uren bij jullie thuis of gaat met jullie mee vanuit het Radboudumc naar huis. Als je in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen bevalt, assisteert de verpleegkundige ons bij de bevalling en bellen jullie de kraamzorg na de bevalling. Deze stuurt dan een kraamverzorgster naar jullie huis. Zij zal de controles bij jou en jullie kindje doen, helpen bij de voedingen, ondersteuning in het huishouden geven en jullie allerlei tips geven voor de verzorging van jullie kindje. Samen met haar dragen wij ook de eerste week zorg voor jullie gezin. Wij komen meerdere keren in die week langs om samen met de kraamverzorgster te zorgen voor een prettig kraambed. Op basis van haar controles en een gesprek met jullie, horen we hoe het gaat. Zo stemmen wij onze visites af op jullie behoeften en het beloop van de kraamtijd. Als de kraamzorg er ‘s avonds en ‘s nachts niet is, kunnen jullie ons bellen bij vragen en twijfel. De eerste 6 weken blijven wij als verloskundige het aanspreekpunt voor de moeders en wordt de huisarts het aanspreekpunt voor jullie kindje.

Rond de 5e dag na de bevalling komt er een medewerker van de jeugdgezondheidszorg bij jullie thuis voor de hielprik en een gehoorscreening. Na meestal 8 en bij uitzondering 10 dagen, sluiten de kraamverzorgster en wij jullie kraamweek af en komen jullie 6 weken na de bevalling nogmaals op de praktijk voor een nacontrole. Het consultatiebureau neemt dan de zorg over jullie kindje van ons over. Zij zullen dan ook de week na het afsluiten bij jullie thuis komen en vanaf dat moment gaan jullie periodiek naar het consultatiebureau voor de groei, ontwikkeling en vaccinaties van jullie kindje. Mocht je in die eerste 6 weken nog vragen hebben die betrekking hebben je zwangerschap, bevalling of kraambed, dan mag je natuurlijk altijd met ons contact opnemen!

Moeder

Voor de moeder zijn een aantal dingen belangrijk in de eerste week. We zetten ze hieronder op een rijtje:

 • Temperatuur
 • Pols
 • Bloeddruk
 • Stand/hoogte baarmoeder
 • Bloedverlies
 • Hechtingen
 • Plassen en ontlasting
 • Borsten
 • Psyche

Dit zijn de controles die de kraamhulp dagelijks uitvoert en die wij bespreken tijdens de visites. Nogmaals, mocht je twijfels of vragen hebben als de kraamverzorgster al naar huis is, je mag ons altijd bellen.

Baby

Voor de baby zijn een aantal dingen belangrijk. We zetten ze hieronder op een rijtje:

 • Temperatuur
 • Gewicht
 • Voedingen
 • Kleur van de huid
 • Plas- en poepluiers
 • Navelstompje

Ook dit zijn controles die de kraamverzorgster dagelijks uitvoert. Zij vertelt jullie welke controles jullie zelf moeten doen en noteren als zij er niet is, zodat ze dit de volgende ochtend met jullie kan evalueren.

Aangifte

In de eerste dagen moet jullie kindje aangegeven worden bij de gemeente waarin de baby is geboren. Mocht je getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, dan kan jouw partner dat regelen. Als hier van beide geen sprake is, dan is het belangrijk om al in de zwangerschap samen de erkenning te regelen bij de gemeente. Ben je alleenstaand, dan kan iemand die aanwezig was bij de geboorte van je kindje de aangifte doen. Aangifte dient plaats te vinden binnen 3 dagen na de geboorte van jullie kindje. Op zaterdag, zondag en op een feestdag kan er geen aangifte worden gedaan en schuift de laatste aangiftedag door tot de eerstvolgende werkdag.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?